poniedziałek, 27 marca 2017

KASZTANOWE CIASTO Z KARDAMONEM, GRUSZKAMI, ORZECHAMI ARACHIDOWYMI I KARMELOWĄ POLEWĄ


Cóż za szalone połączenie smaków pomyślicie pewnie!😊
Przyznam szczerze że miałam trochę wątpliwości podczas przygotowań.
Zupełnie jednak niepotrzebnie!
Mąka kasztanowa świetnie komponuje się smakowo z korzennymi przyprawami, gruszki również a orzechy pasują właściwie do wszystkiego.
Ciasto ma przyjemny cynamonowo-kardamonowy posmak który łamie słodycz dojrzałych, soczystych gruszek,  orzeszki przyjemnie chrupią a karmelowa polewa z cukru kokosowego jest wspaniałym zwieńczeniem tego prostego ciasta.
Jeśli ktoś nadal nie ma pomysłu na wykorzystanie mąki kasztanowej to polecam właśnie ten wypiek😊

KASZTANOWE CIASTO Z KARDAMONEM, GRUSZKAMI, ORZECHAMI ARACHIDOWYMI I KARMELOWĄ POLEWĄ


SKŁADNIKI

(tortownica 22 cm)

- 2 duże lub trzy mniejsze dojrzałe gruszki(moje po obraniu i usunięciu gniazd nasiennych miały 350 gram)
- 40 gram orzeszków arachidowych niesolonych
- 3 jajka rozmiar L
- 120 gram mąki kasztanowej
- płaska łyżeczka cynamonu
- płaska łyżeczka zmielonego kardamonu
- czubata łyżeczka proszku do pieczenia
- szklanka erytrolu lub innego slodzidła

na polewę:
- 20 gram cukru kokosowego
- 80 gram mleka roślinnego lub chudego krowiego(użyłam napoju migdałowego alpro)
- pół łyżeczki agaru
- 15 gram pokruszonych orzeszków arachidowych

SPOSÓB WYKONANIA

Białka jaj oddzielamy od żółtek.
Mąkę przesiewamy i mieszamy w miseczce z proszkiem do pieczenia, cynamonem i kardamonem.
Gruszki obieramy, wykrawamy gniazda nasienne, kroimy na ósemki lub jeszcze mniejsze części.
Piekarnik nagrzewamy do temperatury 175 stopni.
Z białek ubijamy sztywną pianę.
Żółtka ucieramy z erytrolem na puch, wlewamy jogurt i wsypujemy mąkę z przyprawami i proszkiem do pieczenia, miksujemy do połączenia.
Do ciasta dodajemy po łyżce pianę z białek i łączymy ją z nim ręcznie mieszając na tyle delikatie żeby nie zniszczyć pęcherzyków powietrza.
Na dnie wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy układamy gruszki i wsypujemy orzechy.


Wylewamy ciasto


Można też najpierw wylać ciasto a na nim poukładać orzechy i owoce. Ja miałam obawy że zatopią się w cieście gdyż nie jest zbyt gęste więc zrobiłam na odwrót.
Pieczemy przez 45-50 minut lub do suchego patyczka.
Upieczone odkrawamy od brzegów formy, wyciągamy, odklejamy papier do pieczenia, obracamy owocami do góry i  studzimy na kratce.


Orzeszki do posypania kruszymy i podprażamy na suchej patelni.
Do małego garnuszka lub jak u mnie na patelenkę wsypujemy cukier kokosowy i agar, wlewamy mleko i gotujemy chwilkę na małym ogniu mieszając aż składniki połączą się.


Polewę zdejmujemy z ognia, odstawiamy w chłodne miejsce do delikatnego stężenia.
Gęstniejącą polewamy wierzch ciasta i posypujemy uprażonymi orzeszkami.


Smacznego!

Po podzieleniu ciasta na 12 porcji jedna z nich zawiera następujące wartości odżywcze:
118 kalorii
4 gramy tłuszczu
5 gram białka
16 gram węglowodanów





3 komentarze: